استعدادیابی و پرورش ستارههای جدید، یکی از مهمترین دغدغههای جهان فوتبال است. این موضوع با پایان دوران ستارههای یک نسل، اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند؛ درست مانند حالا که بسیاری از ستارههای دهۀ گذشته، بازنشسته هستند یا فاصلۀ زیادی تا آن ندارند. در چند سال اخیر نیز استعدادهای جوان زیادی برای ساخت نسل جدید فوتبال، معرفی شدند؛ اما بسیاری از آنها در حد انتظارات نبودند و پس از مدتی فراموش شدند. حالا ما امروز در این مقاله میخواهیم نگاهی بر معایب استعداد های امروزی فوتبال داشته باشیم. برای خواندن ادامۀ مطلب با ما در اسمارتین همراه باشید.
استعدادیابی در چند دهۀ اخیر، به یکی از ارکان مهم فوتبال تبدیل شده است. آژاکس و بارسلونا از پیشگامان این حرکت بودند و بازیکنان جوان زیادی را تربیت کردند. رفتهرفته بسیاری از باشگاههای بزرگ جهان نیز از آژاکس و بارسا، تقلید و چندین آکادمی و مدرسۀ فوتبال تاسیس کردند. همچنین آنها استعدادیابهای بسیاری را برای کشف استعدادهای جوان، به قارههای دیگر فرستادند. و بهطور کلی در عصر جدید فوتبال، تلاش باشگاهها برای کشف استعدادهای جدید، دوچندان شده است.
اهمیت استعدادیابی زمانی مشخص میشود که ستارههای یک نسل پیر شوند. ما نیز هم اکنون در چنین شرایطی به سر میبریم. بسیاری از بازیکنان خوب نسل گذشته مانند کاکا، پویول، اینیستا، ژاوی، کاسیاس، ریبری، لام، روبن، هانری، لمپارد و.. بازنشسته شده و یا از روزهای اوج خود، فاصله گرفتهاند. بازیکنانی همچون مسی، رونالدو، راموس، زلاتان و سوارز نیز به پایان دوران فوتبالی خود نزدیک شدهاند. در چنین مواقعی، باید بازیکنان تازهای باشند که جای خالی نسل قبلی را پر و جذابیت فوتبال را حفظ کنند.
دلیل ناکامی استعداد های جوان فوتبال در عصر جدید چیست؟
در چند سال اخیر با وجود پیشرفت متدهای استعدادیابی، ستارههای زیادی به فوتبال اضافه نشدهاند. بسیاری از چهرههای جدید پس از درخشش در چند بازی، افت کرده و به مرور فراموش شدهاند. در ادامۀ مطلب نگاهی بر معایب استعداد های جوان فوتبال و دلایل ناکامی آنها میاندازیم.

رسانهها و تاثیرات منفی آنها بر روح و روان بازیکنان
امروزه رسانهها و خبرنگاران بسیاری در دنیای فوتبال فعالیت میکنند. آنها قدرتمندتر از گذشته شدهاند و تاثیرات زیادی در مستطیل سبز دارند. بازیکنان مستعد نیز یکی از اهداف خبری رسانهها به شمار میروند و مقالات فراوانی دربارۀ آنها منتشر میشود. این اخبار و مقالات در بسیاری از مواقع، به ضرر بازیکنان تمام میشوند؛ مثلاً رسانهها پس از درخشش یک بازیکن در چند بازی، شروع به تحسین و مقایسۀ او با مسی و رونالدو میکنند. این تشویقهای افراطی، غروری کاذب را در بازیکن ایجاد میکند. او نیز با این تصور که بهترین بازیکن جهان است، دست از تلاش برمیدارد و افت میکند.
همچنین تمجید بیش از حد رسانهها نیز، انتظارات را از بازیکنان جوان بالا میبرد. بهطوری که پس از یک افت کوچک، آنها زیر فشار شدید هواداران قرار میگیرند و از لحاظ روحی، بهم میریزند. در این بین تنها کسانی موفق میشوند که به حواشی رسانهها توجه نکنند.

پول؛ قاتل زنجیرهای استعداد های فوتبال!
متاسفانه در چند سال اخیر، طمع ثروت در هر صنعتی دیده میشود. آدمها برای رسیدن به پول بیشتر، خلاقیت، پیشرفت و آیندهٔ خود را به حراج میگذارند و از دست میدهند. این موضوع در فوتبال نیز بسیار رواج پیدا کرده است. بهطوری که سران فدراسیونهای معتبر، رئسای باشگاهها، بازیکنان و… برای درآمدزایی بیشتر، هر کاری میکنند و به روح فوتبال صدمه میزنند.
پول مانع پیشرفت استعداد های جوان فوتبال نیز شده است. بسیاری از آنها در ابتدای مسیر فوتبالی خودشان، رسیدن به رفاه را در اولویت قرار میدهند و به باشگاههای ثروتمند میروند. همچنین پس از شیوع ویروس کرونا، باشگاههای بزرگی مانند یوونتوس، میلان، اینتر، بارسلونا و رئال مادرید، با مشکلات مالی فراوانی مواجه شدهاند. آنها علاوهبر از دست دادن برخی از ستارههای بزرگ خود، نتوانستند با استعدادهای جوان قرارداد ببندند.
در چنین شرایطی، باشگاههایی مانند پاریسن ژرمن با تکیه بر درآمدهای نفتی خود، پیشنهادهای هنگفتی را به بازیکنان جوان میدهند. برخی از استعدادهای درخشان نیز بدون توجه به پروژهٔ ورزشی ضعیف اینطور باشگاهها، درخواست آنها را قبول میکنند؛ مانند نیمار، دوناروما، حکیمی، سیمونز و… همچنین این اتفاق، باعث نابودی بسیاری از باشگاههای کوچک و بزرگ میشود و رقابت در فوتبال را بیمعنی میکند.
سر زدن به مطلب زیر نیز خالی از لطف نیست:
چه اتفاقاتی میافتاد اگر نیمار بارسلونا را ترک نمیکرد؟

آمادگی بدنی پایین و مصدومیتهای متوالی
یکی از مشکلات بزرگ بعضی از بازیکنان جوان، قدرت بدنی ضعیف و مصدومیتهای طولانی است. این نقص بزرگ، بیشتر به بازیکنانی بازمیگردد که به آمادگی جسمانی و نوع تغذیۀ خود، اهمیت نمیدهند. آنها در تمرینات نیز فشار زیادی به خود وارد نمیکنند و غذاهای ناسالم زیادی میخورند. در نتیجه بدن آماده و قدرتمندی ندارند و بسیار مصدوم میشوند. این مصدومیتهای طولانی و متعدد، باعث دوری بازیکنان جوان از فوتبال و افت آنها میشود. این در حالی است که بزرگانی مانند مسی و رونالدو در طول دوران حرفهای خود، خیلی کم مصدوم شده و از فوتبال فاصله نگرفتهاند.
علاوهبر خود بازیکنان، کادر فنی باشگاهها نیز نقش زیادی در آمادگی جسمانی آنها دارند؛ برای مثال کوتینیو در بارسلونا، گرفتار مصدومیتهای طولانی و شدیدی شد؛ اما در دوران یک سالۀ حضور خود در بایرن مونیخ، بدنی تنومند و آماده داشت و بسیار درخشید. این نشان میدهد که کادر بدنسازی بارساییها، بسیار ضعیفتر از باواراییها عمل میکنند.
در چند سال اخیر استعداد های جوان زیادی، گرفتار مصدومیتهای سخت شدند؛ مانند هازارد، بیل، دمبله، امتیتی و… البته این مشکل فقط گریبانگیر نسل جدید نیست. در گذشته نیز استعداد های زیادی مثل دانیل آگر و اوون هارگریوز به دلیل مصدومیت، سوختند و نابود شدند. حتی رونالدو نازاریو نیز، یکی از قربانیان آمادگی جسمانی ضعیف بود و دو مصدومیت شدید و طولانی را تجربه کرد. بدون شک اگر مریخی گرفتار آن مصدومیتها نمیشد، رکوردهای بسیار بیشتری را به نام خود ثبت میکرد.
بهطور کلی استعداد های جوان برای رسیدن به موفقیت، باید به آمادگی جسمانی خود نیز اهمیت دهند و تا جای ممکن از فوتبال دور نشوند.

درگیر حواشی شدن و نداشتن تمرکز کافی بر روی فوتبال
یکی دیگر از ضعفهای استعداد های جدید، نداشتن تمرکز کافی بر روی فوتبال است. در چند سال اخیر بازیکنان زیادی پس از مشهور شدن در میان مردم، راه اصلی خود را گم کرده و درگیر حواشی شدهاند. این حواشی میتواند شامل ورود به صنعت گیم، مد، خوانندگی، ورزشهای دیگر و… باشد؛ مانند نیمار، دمبله و بسیاری از افراد دیگر که در چند سال گذشته، جنجالهای زیادی در پی اعتیاد به بازیهای ویدیویی بپا کردهاند.
چندی پیش، ژوزه مورینیو در یک مصاحبه از بازی فورتنایت انتقاد کرد و گفت:
«فورتنایت برای بازیکنای فوتبال واقعاً مخربه. اونها کل شب رو بیدار میمونن تا با دوستای خودشون، فورتنایت بازی کنن؛ در حالی که فردا باید بیان سر تمرین!»
یکی از دلایل مهم موفقیت بازیکنان بزرگ نسل قبل این بود که همهٔ وقت، انرژی و تمرکز خود را روی فوتبال میگذاشتند و کمتر از توپ جدا میشدند…
جمعبندی
اینطور که بهنظر میرسد، اوضاع آیندۀ فوتبال وخیم است. بازیکنان نسل طلایی گذشته رو به میانسالی و بازنشستگی رفتهاند و انگار جانشینی ندارند! شاید از بین بازیکنان جوان فعلی، تنها امباپه و هالند، آیندهٔ درخشانی داشته باشند و سرنوشت بقیه، در هالهای از ابهام قرار دارد. نیمار نیز یکی از مستعدترین بازیکنان چند سال پیش بود؛ اما رفتهرفته به سمت پول و تفریحهای افراطی رفت و از روزهای اوج خود فاصله گرفت.
بدونشک اگر اوضاع به این شکل پیش برود، در چند سال آینده فوتبال جذابی نخواهیم داشت…
دوست اسمارتینی!
- نظرت دربارۀ استعداد های جدید فوتبال چیه؟
- فکر میکنی مسی و رونالدوی آینده چه کسایی هستن؟
- نظرت دربارۀ مطالب فوتبالی اسمارتین چیه؟ اگه ایدهٔ جالبی توی ذهن داری به ما بگو تا اجراییش کنیم!
- پیشنهاد یا انتقادی داری؟ حتماً برای ما توی نظرات بنویس؛ ما همشو میخونیم!
- به نویسندگی علاقه داری و میخوای نوشتن برای کودک و نوجوان رو تجربه کنی؟ به بخش همکاری با ما برو و اطلاعاتت رو برای ما ارسال کن تا اگه همهچیز خوب پیش رفت، به تیم اسمارتین اضافه بشی!
بیشتر بخوانید:
معرفی کتاب های خودیاری مخصوص نوجوانان! – آتنا مهرانفر
میمز: میم های خنده دار فوتبالی به زبان شیرین فارسی! – سهیل کوهی اصفهانی
تاپ فایو: پنج تا از خواننده های گمنامی که همه با یک آهنگ آنها را میشناسند! – حباب
رسمی: کریستیانو رونالدو به رکورد بیشترین گل ملی دست یافت – CR7 آقای گل جهان فوتبال! – سهیل کوهی اصفهانی