هر داستانی دارای موضوع خاص خودش است. موضوع داستان شامل تمامی عناصر موجود در داستان نیز میشود. در انتخاب موضوع باید بسیار دقت کنیم. موضوع داستان در دل داستان پنهان است و فقط نویسنده از آن خبر دارد و خواننده به تدریج که در داستان جلو میرود، آن را کشف میکند. حالا این هفته قرار است در مورد موضوعی که برای داستان خود انتخاب میکنیم صحبت کنیم. برای خواندن ادامه مطلب، با ما در اسمارتین همراه باشید.
داستان پروفسور کاکتوسیان را خواندید؟
بله! شاید این داستان یک داستان آموزنده باشد، شاید یک داستان لذتبخش و یا یک داستان بسیار بد. این نظر خواننده دربارۀ یک داستان است، اما موضوع آن را فقط و فقط نویسنده تعیین میکند.
داستانی را فرض کنید که محوریت هنری دارد، مثلا زندگی نامۀ یک هنرمند بزرگ (خیالی) را شرح میدهد. یا یک داستان دیگر موضوعی آموزشی دارد، تلاش میکند در قالب داستان یک پیام خاص را به گروهی از انسانها منتقل کند (در این مدل داستانها باید مراقب باشیم وارد مباحث تکراری و لوس نشویم تا به خواننده حس نصیحت دست ندهد). به همین مناسبت موضوع هفتۀ بعد را کلیشه (موضوعات تکراری و لوس) در داستان بگذاریم تا بیشتر در این باره صحبت کنیم. و انواع موضوعات دیگر داستان که میتواند شامل داستان فرهنگی، اجتماعی، کودک و نوجوان و غیره شود.
دوستان عزیز، موضوع وبسایت اسمارتین چیست؟ بله درست حدس زدید، کودک و نوجوان! این وبسایت تلاش میکند که اوقات خوبی را برای شما رقم بزند. به همین شکل یک داستان هم میتواند در یک موضوع خاص موفق عمل کند و مخاطب (خواننده) خود را راضی نگه دارد. این خواننده است که موضوع را برای خود انتخاب میکند.اینکه نویسنده چه موضوعی را برای داستان خود انتخاب میکند از کنترل ما خوانندگان خارج است.
برای مثال امروز که من دارم درباره موضوع داستان مینویسم یا هفتۀ بعد که میخواهم دربارۀ موضوعات کلیشهای بنویسم، از کنترل و ارادۀ شما خارج است. اما حق انتخاب دارید. خواننده است که انتخاب میکند چه داستان، مطلب، فیلم و… را انتخاب کرده و برای آن وقت بگذارد.
وظیفۀ نویسندگان مختلف این است که موضوعات متنوع انتخاب کنند و در انتخاب خود دچار کلیشه نشوند؛ اما در نهایت این شما هستید که انتخاب میکنید چه چیزی را انتخاب کنید، بخوانید، ببینید و یا گوش دهید.
دوستان عزیز، من در نوشتههای خودم از ابهام استفاده میکنم (منظور از ابهام این است که همه چیز را با جزییات نمیگویم). این اتفاق دو دلیل دارد:
- دلیل اول: وبسایت اسمارتین برای کودکان و نوجوانان است و تمام تلاش من برای شما عزیزان این است که خودتان هم اندکی تفکر داشته باشید. جاهای خالی که در متن احساس میکنید را با فکر کردن پر کنید. بهتون قول میدم اگر دقت کافی داشته باشید، در آینده یک انسان متفکر و آگاه خواهید شد. گرچه همین الان هم که دارید این متن را میخوانید، شما یک نوجوان یا کودک بسیار آگاه هستید. در رابطه با آگاهی حرفهای زیادی با شما دارم که در آینده به آنها خواهیم پرداخت.
- دلیل دوم: من همه چیز را بیان نمیکنم، چون انتظار دارم شما عزیزان بیاید و سوال بپرسید. در قسمت کامنتها هرچیزی که برایتان مبهم است را مطرح کنید. چه عیبی دارد؟ گاهی با سوال پرسیدن کمک میکنید تا من هم کلی چیز خوب یاد بگیرم. پس هرجا تفکر کردید و به جواب نرسیدید لطفا در قسمت نظرات سوال بپرسید یا بحث کنید. مطمئن باشید از سکوت بهتر است.
دوست اسمارتینی!
- نظرت راجب موضوع داستان چیه؟
- نظرت راجب این سبک مطالب چیه؟ اگه ایده جالبی توی ذهن داری به ما بگو تا اجراییش کنیم!
- پیشنهاد یا انتقادی داری؟ حتما برای ما توی نظرات بنویس، ما همشو میخونیم!
- به نویسندگی علاقه داری و میخوای نوشتن را تجربه کنی؟ به بخش ارسال مطلب برو و نوشته خوبت را برای ما ارسال کن. ما هم اون رو با اسم خودت منتشر میکنیم!
- راستی یادت نره توی خبرنامه اسمارتین هم ثبت نام کنی و هر هفته ایمیلای باحال دریافت کنی (:
بیشتر بخوانید:
معرفی و نقد و بررسی انیمیشن کوتاه Contact – سلام؟! – سید متین فقهی
برچسب گذاری یعنی چه؟ – سهیل کوهی اصفهانی
چرا باید کتاب بخوانیم؟ – سیده سدنا موسوی
فضاسازی داستان چیست؟ – رامتین شاهینی نژاد