لیگ قهرمانان اروپای ۲۰۲۱ نیز با تمام فراز و نشیبهایش به اتمام رسید. قهرمان این دوره از رقابتها نمایندهای از انگستان، یعنی چلسی بود. آبیها پس از سپری کردن چند فصل ناامیدکننده و بد، بهشدت متحول و تبدیل به یک ابر قدرت اروپایی شدند؛ اما این تحول بزرگ در یک شب و دو شب به دست نیامده است! سران باشگاه چلسی از حدود دو سال پیش در حال برنامهریزی برای چنین شبی بودند. ما امروز در این مطب قرار است مروری بر مسیر قهرمانی چلسی در لیگ قهرمانان اروپا و دلایل پیشرفت آن داشته باشیم. برای خواندن ادامۀ این مطلب با ما در اسمارتین همراه باشید.
بدون در نظر گرفتن لیگ قهرمانان ۲۰۲۱، مهمترین افتخار چلسی در چند سال اخیر، به قهرمانی لیگ اروپا در سال ۲۰۱۹ بازمیگردد. چلسی چند سالی بود که با دوران اوج خودش فاصله گرفته بود و دیگر کسی به آن در مقام یک قدرت بزرگ اروپایی نگاه نمیکرد.
ثروت – دلیلی بزرگ برای بازگشت چلسی به روزهای خوب
ثروت یکی از مهمترین نیازهای هر باشگاهی در عصر جدید است. در گذشته بسیاری از باشگاهها با تکیه بر آکادمیهای خود، به پرورش استعدادها و ستارهسازی میپرداختند؛ اما امروزه چنین چیزی کمتر دیده میشود. این روزها بیشتر باشگاهها برای ساختن تیمی رویایی، نیاز به یک پشتوانۀ بزرگ مالی دارند.
لیورپول با فروش کوتینیو به بارسلونا، سرمایۀ خیلی خوبی برای خود فراهم کرد. سپس با آن سرمایه ستارههایی مانند فندایک را خرید و قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شد. چلسی نیز مسیر قهرمانی خود در لیگ قهرمانان اروپا را با فروش بازیکنان نامآشنای خود آغاز کرد. در ادامه مروری بر مهمترین فروشهای چلسی در سه سال اخیر خواهیم داشت.
ثروت رئال مادرید و پرز، به موقع به داد چلسی رسید!
پس از حملۀ بارسلونا به ترکیب لیورپول، رئال مادرید نیز به فکر حمله به ترکیب چلسی افتاد. پرز در تابستان سال ۲۰۱۸، با ۴۰ میلیون یورو به سراغ تیبو کورتوآ رفت. یک سال بعد نیز با ۱۳۰ میلیون یورو هازارد را جذب کرد و در مجموع، رقمی حدود ۱۷۰ میلیون یورو به چلسی پرداخت کرد.
علاوهبر هازارد و کورتوآ، چلسی برخی دیگر از بازیکنان مهم ترکیب خود را هم در لیست فروش قرار داد. عدهای دیگر از آنان را هم بهعنوان بازیکن قرضی یا آزاد به سایر باشگاهها فرستاد؛ مانند ویلیان، لوئیز، پدرو، موراتا، بارکلی، کهیل، ایگواین و…
با رفتن این بازیکنان خزانۀ باشگاه به خوبی تقویت و فضا برای رونمایی از نسل جدید چلسی، فراهم شد.
مهمترین خریدهای چلسی در سالیان اخیر
شیوع ویروس کرونا، بسیاری از باشگاهها را با مشکلات مالی مواجه کرد. بهخاطر مشکلات اقتصادی باشگاهها، ارزش پنجرههای نقل و انتقالاتی اروپا هم افت کرد؛ اما چلسی با تکیه بر پشتوانۀ مالی خود و ثروتی که از طریق فروش بازیکنان کسب کرده بود، بازیکنان زیادی را خرید. در ادامه به بررسی مهمترین آنها میپردازیم.
- متئو کواچیچ – از رئال مادرید به چلسی – مبلغ انتقال: ۴۰ میلیون یورو
- کریستین پولیشیچ – از دورتموند به چلسی – مبلغ انتقال: ۶۵ میلیون یورو
- بن چیلول – از لسترسیتی به چلسی – مبلغ انتقال: ۵۵ میلیون یورو
- کای هاورتز – از بایرن لورکوزن به چلسی – مبلغ انتقال: ۸۰ میلیون یورو (گرانترین بازیکن تاریخ چلسی)
- تیمو ورنر – از لایپزیش به چلسی – مبلغ انتقال: ۴۸ میلیون یورو
- حکیم زیاش – از آژاکس به چلسی – مبلغ انتقال: ۴۰ میلیون یورو
- ادوارد مندی – از رن به چلسی – مبلغ انتقال: ۲۵ میلیون یورو
- تیاگو سیلوا – از پاریسن ژرمن به چلسی – مبلغ انتقال: رایگان
البته چلسی در سالهای پیشین نیز بازیکنان باکیفیت دیگری مانند کانته، کپا و جورجینیو را نیز خریده بود. باید به این نکته هم توجه کرد که همۀ خریدهای چلسی، چندان هم موفق نبوند؛ مثلاً در خط دروازه، کپا عملکرد ضعیفی از خود نشان داد و حواشی زیادی را بهپا کرد. برای همین سران چلسی به سراغ مندی رفتند. حکیم زیاش بخش عمدهای از فصل گذشته را با مصدومیت و نیمکتنشینی سپری کرد. تیمو ورنر نیز اصلاً در حد انتظارات ظاهر نشد؛ اما خب بیشتر خریدهای چلسی موفق و عالی ظاهر شدند.

آیا ساخت یک تیم رویایی فقط نیاز به ثروت دارد؟
همانطور که گفتیم، ثروت یکی از مهمترین نیازها برای ساختن یک تیم رویایی است؛ اما ثروت به تنهایی نمیتواند قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا را به همراه بیاورد؛ بلکه داشتن علم استفاده از ثروت نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
بارسلونا، پاریسن ژرمن و حتی رئال مادرید نیز در سالیان اخیر، بازیکنان گرانقیمت زیادی را خریدند؛ اما هیچ کدام نتوانستند با تیم سازگار شوند. همچنین بیشتر خریدهای این سه باشگاه در خط حمله بود و به خط دفاعی توجه کافی نکردند؛ درحالی که باشگاههایی مثل چلسی و لیورپول، ابتدا خیال خود را از خط دفاعی راحت کردند و سپس، در سایر نقاط زمین به انجام خریدهایی پرداختند.

بازیکنان گرانقیمت مرهم درد چلسی نبودند؛ چلسی به یک سرمربی جدید نیاز داشت
با شروع فصل ۲۰۲۰-۲۱، انتظارات از چلسی بالا رفته بود. مدیران باشگاه با پرداخت رقمی حدود ۲۵۰ میلیون یورو در تابستان، به خوبی تیم را تقویت کرده بودند؛ اما مشکلات چلسی هنوز ادامه داشتند.
فرانک لمپارد، اسطوره و بهترین گلزن تاریخ چلسی، در نیم فصل ۲۰۱۹-۲۰ به عنوان سرمربی به چلسی بازگشته بود. این سرمربی جوان به تازگی فعالیت خود را در این عرصه آغاز و امید هواداران چلسی را زنده کرده بود. او چلسی بحرانزدۀ آن فصل را با وجود تمام مشکلات به ردۀ چهارم رساند و سهمیۀ لیگ قهرمانان اروپا را کسب کرد؛ اما لمپارد شروع خیلی بدی را در فصل ۲۰۲۰-۲۱ تجربه کرد. جا نیافتادن خریدهای جدید در ترکیب، کسب نتایج ضعیف و اختلاف با برخی از مسئولان باشگاه، در نهایت باعث اخراج لمپارد در نیم فصل اول شدند. رومن آبراموویچ مالک باشگاه چلسی، پس از اخراج لمپارد، به سراغ توماس توخل، سرمربی اخراجی پاریسن ژرمن رفت و او را به استخدام باشگاه در آورد.

توخل و کسب سهمیۀ لیگ قهرمانان اروپا برای چلسی
بعد از اعمال یک تغییر کوچک بر روی نیمکت آبیها، ورق به نفع این تیم بازگشت. توخل کار خود را طوفانی آغاز کرد. او با کسب پیروزیهای پیدرپی در لیگ جزیره، چلسی را از ردۀ نهم جدول، به جمع بالانشینان جدول رساند. در هفتۀ آخر رقابتها هم چلسی تنها یک قدم تا کسب سهمیۀ لیگ قهرمانان فاصله داشت. آبیها برای کسب سهمیه، محکوم به شکست آستون ویلا بودند؛ اما اوضاع بر وفق مراد شاگردان توخل پیش نرفت. مندی سنگربان اصلی تیم دچار مصدومیت شد و در نهایت چلسی بازی را واگذار کرد؛ اما به لطف پیروزی تاتنهام در برابر لسترسیتی، دوباره شاگردان توخل روی کار آمدند و با خوششانسی بسیار، فصل را با ردۀ چهارم به اتمام رساندند.

انتقام لسترسیتی از چلسی در فینال جام حذفی انگلستان
چلسی در فصل گذشته، یکی از مدعیان اصلی قهرمانی جام حذفی انگلستان هم بود. آنها باید در مقابل لسترسیتی، برای رقابت در فینال صفآرایی میکردند. بعد از ماجراهای سهمیۀ لیگ قهرمنان اروپا، لستریها برای انتقام آمده بودند و در نهایت، بازی با تک گل لورنس توماس به نفع لسترسیتی تمام شد. شاگردان توخل نیز با وجود شایستگی زیاد، به نایب قهرمانی رضایت دادند.

یکتهتازی آبیهای لندن در لیگ قهرمانان اروپا و رسیدن به فینال
تیم لمپارد در نیم فصل اول لیگ قهرمانان اروپا، در گروه E رقابتها با سویا، رن و کراسنودار همگروه شد و به عنوان صدرنشین گروه به مرحلۀ حذفی صعود کرد؛ اما در نیم فصل دوم، توخل به چلسی آماده بود تا ماموریت نصف و نیمۀ لمپارد در لیگ قهرمانان را به اتمام برساند.
آبیهای لندن در دور یک هشتم به اتلتیکو مادرید، قهرمان فصل گذشتۀ لالیگا، برخورد کردند. شاگردان توخل در مجموع دور رفت و برگشت، با نتیجۀ قاطع سه بر صفر روخی بلانکو را کنار زدند.
رقیب بعدی چلسی، پورتوی معجزهساز آن فصل لیگ قهرمانان بود. پورتو با وجود شایستگی زیادی که داشت، در مجموع رفت و برگشت، با نتیجۀ لغزندۀ دو بر یک مغلوب چلسی شد. اشاره به این نکته هم خالی از لطف نیست که در دور برگشت، لژیونر شایستۀ کشورمان یعنی مهدی طارمی، با گلی تماشایی و دیدنی دروازۀ مندی را باز کرد؛ اما آن تک گل برای جبران دو گل چلسی در دیدار رفت، کافی نبود.
بعد از پشت سر گذاشتن اتلتیکو و پورتو، توخل با رقیب سرسختی مواجه شد. آبیها باید در دور نیمهنهایی به مصاف رئال مادرید، پر افتخارترین تیم اروپا، میرفتند. خیلیها چلسی را حذفشده تصور میکردند؛ ولی برای توخل هیچچیز غیرممکن نبود! چلسی در دور رفت، میزبان خود را متوقف کرد و با نتیجۀ ۱-۱ از مادرید بازگشت. در دور برگشت نیز با به نمایش گذاشتن عملکردی بینظیر، کهکشانیها را با نتیجۀ دو بر صفر شکست دادند و حریف منچسترسیتی در فینال رقابتها شدند.

معجزۀ توخل کامل شد؛ مسیر قهرمانی چلسی در لیگ قهرمانان اروپا به انتها رسید
فینال لیگ قهرمانان اروپای ۲۰۲۱ نیز مانند فینال ۲۰۱۹، تمام انگلیسی شد؛ اما این بار نه بین لیورپول و تانهام؛ بلکه بین چلسی و منچسترسیتی. هر دو تیم فصل خوبی را سپری کرده بودند. منچسترسیتی با اختلاف امتیازی زیاد با ردۀ دوم، قهرمان لیگ برتر شده بود. چلسی هم بعد از سپری کردن نیمفصلی پرفراز و نشیب به همراه توخل، تبدیل به تیمی آماده و خطرناک شده بود. حالا چلسی تنها یک گام تا کامل کردن مسیر قهرمانی خود در لیگ قهرمانان اروپا فاصله داشت.
روی کاغذ منچسترسیتی شانس خیلی بیشتری برای قهرمانی داشت؛ اما فوتبال همواره ورزشی غیرقابل پیشبینی بوده است…
چلسی نیمۀ اول را زهردار آغاز کرد و آبیهای لندن، چند موقعیت خطرناک را روی دروازۀ حریف خلق کردند؛ اما یکی پس از دیگری روی فرصتسوزیهای تیمو ورنر از دست رفتند. منچسترسیتی نیز چندبار خودش را به دروازۀ چلسی نزدیک کرد؛ اما موقعیت خیلی خطرناکی را طراحی نکرد. در نهایت کای هاورتز روی پاس گل میسون ماونت، استعداد جوان فصل چلسی، دروازۀ ادرسون را باز کرد.
در نیمۀ دوم، توپ و میدان در اختیار سیتی بود. چلسی نیز تا حدودی در لاک دفاعی فرو رفته بود. این شد که شاگردان گواردیولا هر چه زدند به در بسته خورد. آمدن آگوئرو و ژسوس نیز نتوانست قفل دروازۀ چلسی را باز کند؛ البته سیتی کمی بدشانس هم بود؛ زیرا ابتدا یکی از بهترین بازیکنان بازیساز خود یعنی کوین دیبروینه بلژیکی را که دچار مصدومیتی در ناحیۀ چشم شد، از دست داد و ضربۀ تماشایی ریاض محرز در ثانیههای پایانی نیز با اختلاف کمی به بیرون رفت. در نهایت چلسی با همان تک گل نیمۀ اول به پیروزی رسید و دومین جام قهرمانی لیگ قهرمانان اروپای تاریخ خود را، بالای سر برد.

نکاتی دربارۀ چلسی و بازیکنان آن در فصلی که گذشت
در انتها به برخی از نکات جالب دربارۀ فصل گذشتۀ چلسی و بازیکنان آن میپردازیم.
- توماس توخل و تیاگو سیلوا در حالی قهرمان لیگ قهرمانان اروپای ۲۰۲۱ شدند که در سال گذشته با پاریسن ژرمن به نایب قهرمانی این تورنمنت دست یافته بودند.
- توماس توخل تبدیل به اولین سرمربی تاریخ لیگ قهرمانان شد که در دو فصل متوالی با دو تیم مختلف به فینال لیگ قهرمانان رسیده است.
- اداورد مندی در ۲۲ سالگی از دولت درخواست حقوق بیکاری کرده بود؛ اما او الان اولین دروازبان آفریقایی است که مدال طلای لیگ قهرمانان اروپا را کسب کرده است!
جمعبندی
فصل ۲۰۲۰-۲۱ فوتبال نیز با تمام خاطرات شیرین و تلخ خود تمام شد و به تاریخ پیوست. بهترین تیم این فصل چلسی بود که کار را چندان خوب آغاز نکرد؛ اما رفته رفته به خودش آمد و تبدیل به قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شد.
همۀ موفقیتهای فصل گذشتۀ چلسی در حالی بدست آمد که تا دو فصل پیش در وضعیت چندان خوبی قرار نداشت. در انگلستان رقابت اصلی میان لیورپول و منچسترسیتی بود و در لیگ قهرمانان ۲۰۲۰ نیز، چلسی با نتیجۀ شرمآور هفت بر یک در برابر بایرن مونیخ حذف شده بود؛ اما به لطف عملکرد هوشمندانۀ سران باشگاه، اوضاع برای چلسی بهتر شد و الان آنها قهرمان اروپا هستند!
دوست اسمارتینی!
- نظرت دربارۀ عملکرد چلسی توی فصل قبلی چیه؟
- به نظرت دیگه چه چیزایی باعث پیشرفت چلسی شدن؟
- نظرت راجب نقد و بررسیهای فوتبالی اسمارتین چیه؟ اگه ایدهٔ جالبی توی ذهن داری به ما بگو تا اجراییش کنیم!
- پیشنهاد یا انتقادی داری؟ حتما برای ما توی نظرات بنویس، ما همشو میخونیم!
- به نویسندگی علاقه داری و میخوای نوشتن رو تجربه کنی؟ به بخش ارسال مطلب برو و نوشته خوبت را برای ما ارسال کن. ما هم اون رو با اسم خودت منتشر میکنیم!
بیشتر بخوانید:
دیالوگ برتر: بهترین دیالوگ های انیمه Attack On Titan – اتک آن تایتان – سید متین فقهی
حملۀ لاپورتا به ترکیب منچسترسیتی! – آگوئرو و گارسیا رسماً به بارسلونا پیوستند – سهیل کوهی اصفهانی
نینتندو سوییچ پرو به محصولات آمازون اضافه شد – احتمال معرفی در E3 2021 – سید متین فقهی
عشق بورزیم! – عطیه اسکندری