سلام سلام! شاید تا الان اسم نوراگامی (Noragami) به گوشتون خورده باشه. اگه به گوشتون خورده و یا حتی نخورده، با ما در اسمارتین همراه باشین که می‌خوایم به معرفی و بررسی این انیمه بپردازیم. بزن بریم!


قبل از خواندن این متن، سر زدن به دیالوگ برتر انیمه نوراگامی هم خالی از لطف نیست!

ویکی‌طوری:

  • اسم ژاپنی، انگلیسی و فارسی: همه‌جا می‌گن نوراگامی؛ فقط مدل نوشتنش متفاوته. همچنین این اسم به معنای خدای سرگردان هست.
  • سال ساخت: ۲۰۱۵-۲۰۱۴
  • استودیو سازنده: بونز (مشهور به دلیل ساختن سگ‌های ولگرد بانگو، آکادمی قهرمانانۀ من و کیمیاگر تمام فلزی!)
  • مانگاکا: آداچی توکا
  • تعداد قسمت: یک فصل ۱۲ قسمتی و یک فصل ۱۳ قسمتی + ۴ قسمت ova (جمعاً ۲۹ قسمت)
  • سبک: شونن-کمدی، ماورا الطبیعه و اکشن
معرفی انیمه برای وقتایی که حوصلمون سر می‌ره! - نوراگامی
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – پوستر فصل یک نوراگامی

خلاصۀ داستان

دختری به نام هیوری، خدایی به نام یاتو را در وسط خیابان می‌بیند و سعی می‌کند که او را از تصادف نجات بدهد؛ ولی خودش تصادف می‌کند. پس از تصادف، مکرراً روحش از بدنش جدا می‌شود. به همین دلیل دست به دامان یاتو می‌شود تا مشکلش را برطرف کند…

نحوۀ آشنایی بنده

به عنوان کسی که انیمه زیاد می‌بینه، اسم نوراگامی زیاد به گوشم خورده بود؛ ولی درمورد دیدن یا ندیدنش تردید داشتم. می‌دونین که سبک شونن مدت‌هاست دچار کلیشه‌هایی شده و پیدا کردن یک انیمۀ خوب توی این سبک کار سختیه. به بعضی‌هاشون هم بیش از حد عادی بها داده می‌شه.

تو دوران ناامیدی و بی‌حوصلگی، با خواندن مطلب «معرفی انیمه برای وقتایی که حوصلمون سر می‌ره!» نوشتۀ دوست خوبمون آتنا مهرانفر، این انیمه رو انتخاب کردم و واقعا از آتنا بابت معرفیش ممنونم!

با دوبله ببینم یا با زیرنویس؟!

دوبله توسط استودیو نماوا ضبط شده و من واقعاً خیلی دوستش داشتم؛ به حدی که نمی‌تونم یاتو رو با صدایی به‌جز صدای سامان مظلومی تصور کنم.

البته تو فرایند دوبله دو چیز رو جایگزین کردن:

  1. جایگزین کردن کلمهٔ «خدا» با «ارباب»: کلمه‌های خدا تو دوبله با ارباب جایگزین شده؛ چون تعریف کلمۀ خدا تو انیمه با فرهنگ ما تفاوت بسیاری داره! ما خدا رو به عنوان خالق زمین و آسمان می‌شناسیم؛ ولی خدایان نوراگامی چنین توانایی ندارن. با این حال کلمهٔ ارباب هم حق مطلب رو ادا نمی‌کنه. بهتر بود از کلمهٔ الهه استفاده می‌شد تا ارباب.
  2. جایگزینی یک‌سری از موسیقی متن‌ها: این قضیه سر دراز داره. پایین‌تر توضیح می‌دم.

معرفی

اگه بخوام به عنوان یک انیمۀ کاملاً جدید و ساختارشکن بهتون معرفیش کنم، یه دروغ گنده تحویلتون دادم! موضوعش خیلی چیز جدید و جذابیه؛ ولی ساختار داستانی مثل باقی شونن‌ها دچار کلیشه هست. با این حال این موضوع ضربه‌ای به داستان وارد نمی‌کنه و حس کپی بودن به مخاطبش نمی‌ده که خبر خیلی خوبیه!

اگه با دنیای انیمه آشنایی نداشته باشین، دیدن نوراگامی رو برای شروع بهتون توصیه نمی‌کنم. اگه اولین انیمه‌ای باشه که می‌بینین، احتمالاً یکی از این دو واکنش رو نشون می‌دین:

  • اصلاً نمی‌فهمین چی شده! یا از سبک طنز و اکشنش خوشتون نمیاد که بستگی به سلیقتون داره.
  • انقدر عاشقش می‌شین که می‌رین یه عالمه انیمۀ دیگه ببینین؛ ولی می‌فهمین که سبک کمدی و اکشن بیشتر انیمه‌های شونن مثل همه 😐

دنیای نوراگامی از کجا الهام گرفته؟

دین مردم ژاپن آیینی به اسم «شینتو» هستش. البته این دین با بودایی ادغام شده و الان بیشتر ژاپنی‌ها پیرو هر دو هستن و شاهد یه آش شله قلمکار هستیم!

دین شینتو و بودایی، باور به خدای یکتا ندارن و رب النوع و خداهای زیادی رو پرستش می‌کنن.

اول خود منم فکر می‌کردم نوراگامی بر پایهٔ شینتو یا بوداییه. درواقع الهام گرفته شده؛ ولی با یک جستجو تو اینترنت می‌شه فهمید که چندان هم شبیه نیست. اسامی خدایان، واقعی و از شینتو الهام گرفته شده (به‌جز یاتو)؛ ولی بیشتر قوانین و اتفاقات، زادۀ ذهن آداچی توکاست و بس. و در نهایت می‌شه گفت که فقط اسم شینتو رو یدک می‌کشه.

هشدار: اگه جزء گروه زیر هستید، این انیمه رو تماشا نکنید:
  • افراد زیر ۱۵ سال

اگه چند تا از متن‌های منو خونده باشین، می‌دونین که من معمولاً خیلی رده‌سنی بالایی به انیمه‌ها نمی‌دم؛ هر چقدر هم که خشن باشن. با این حال، قضیۀ نوراگامی فرق داره و مشکل اصلیش سر خشونت نیست؛ بلکه دو تا دلیل دیگه براش وجود داره:

۱- موضوعات عقیدتی

نوراگامی در مورد دنیایی هست که شینتو و بودایی روایت می‌کنه و اونا چندین خدا دارن. و در کل مثل ادیان ابراهیمی نیستن. به همین دلیل، برای سن کم مناسب نیست؛ چون ممکنه یک‌سری تصورات غلط برای فرد ایجاد کنه.

البته حتی برای سنین بالاتر هم ممکنه خوب نباشه. چیزی که مهمه اینه که صرفاً به چشم سرگرمی بهش نگاه کنین و ازش تاثیر نگیرین.

۲- حتی نسخۀ سانسورشده یا به قولی پاستوریزش هم یکمی مورد داره! 😐
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی - سه شخصیت اصلی نوراگامی
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – سه شخصیت اصلی نوراگامی

شخصیت‌پردازی

شخصیت‌پردازی یکی از مهم‌ترین نقاط قوت نوراگامیه. نوراگامی مرز بین «تمایز» و «قابل درک بودن» شخصیت‌ها رو پیدا کرده و دقیقاً ایستاده روش!

یک چیزی که خیلی ازش خوشم اومد، این بود که شما رو مجبور نمی‌کنه شخصیت‌ها رو درک کنین؛ مثلاً برای اینکه یک شخصیت رو درک کنین، یک گذشتۀ تاریک براش بسازه و چند تا سکانس گریه و تموم! من واقعاً از این کار بدم میاد. این کار ساده‌ترین راه برای جلب دلسوزی مخاطبه و به‌نظرم برای نویسنده‌های بی‌حوصله هست!

یاتو (که به‌نظر همه شخصیت اصلی انیمه هست؛ ولی نیست و هیوری شخصیت اصلیه) جالب‌ترین شخصیت این انیمه به حساب میاد و جزء کراشان انیمه‌ای محسوب می‌شه.

از بس «آیاتو» زیاد شنیدیم «یاتو» یه‌طوری به‌نظر میاد 😐 نه؟!

یاتو برخلاف سایر قهرمانان شونن، انگیزۀ عجیب و غریب و آرزوی بزرگی نداره که براش دیوانه‌وار تلاش کنه؛ قوی باشه و با ارادۀ پولادینش همه‌چیز رو شکست بده. اون یه خدای ولگرده که هیچ‌کس حاضر نیست بهش خدمت کنه. برای هزینۀ زندگیش و آرزوش دست به هر کاری می‌زنه؛ از تمیز کردن حموم مردم تا عوض کردن پوشک بچه. این قضیه چیز جدیدیه. تا حالا از این شخصیت‌ها نداشتیم! (اگه هم داشتیم من که نمی‌شناسم 😐 )

شخصیت ها تو برخورد اول تک‌بعدی به‌نظر میان؛ ولی توی موقعیت‌های مختلف، جنبه‌های دیگۀ شخصیتشون دیده می‌شه. با این حال بازم ته‌مایهٔ شخصیتشونو حفظ می‌کنن. درواقع کامل تغییر نمی‌کنن؛ فقط وارد فاز جدیدی می‌شن که اینم هنر نویسنده هست!

موسیقی

موسیقی پرشور و متفاوت نوراگامی، نقش خیلی مهمی تو انتقال احساس داره. از صحنه‌های احساسی تا حماسی با موسیقی ادغام شده.

می‌شه گفت که بخش قابل‌توجهی از محبوبیت نوراگامی به دلیل موسیقیشه و می‌تونین اوپنینگشو تماشا کنین تا متوجه منظورم بشین. احتمالاً بعدش آهنگشو هر جا بشنوین جملۀ «عه نوراگامی!» رو به زبون میارین!

معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی - این قیافۀ یاتو معروفه. از روش زیاد میم می‌سازن ?
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – این قیافۀ یاتو معروفه. از روش زیاد میم می‌سازن ?

کمدی

نوراگامی کمدی خاص و دلنشینی داره (با طنز اشتباه نگیرین.)

می‌شه گفت کمدیش با باقی انیمه‌ها یه فرق خاصی داره. با اینکه از همون تکنیک‌ها استفاده شده تقریباً.

توی احساسی‌ترین یا حماسی‌ترین صحنۀ ممکن مسخره‌بازی درمیاره! البته باید بگم یکمی زیادی از حد هست و به داستان ضربه می‌زنه. اگه کمتر بود شاید خیلی بهتر می‌شد.

فکر کنم مهم‌ترین دلیلی که بیننده‌ها از فصل دو خیلی بیشتر خوششون اومده، همینه که کمدیش به‌طرز محسوسی کم و داستانش جدی‌تر شده.

معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی - نمونه‌ای از نبردهای نوراگامی!
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – نمونه‌ای از نبردهای نوراگامی!

نبردها

نوراگامی یکی از انیمه‌هایی هست که بیشترین خونریزی توش به نمایش گذاشته شده. و اینکه کمدی هست یکم قضیه رو عجیب می‌کنه. نمی‌شه گفت تعادل رو حفظ کرده. مدام بین جدی و شوخی بودن در حال جابجایی هست.

خونریزی و اینا زیاده؛ ولی خشونت نداره که مثل توکیوغول میخ فرو کنن تو بدن یه بنده خدا :/ صرفاً با شمشیر چند تا خط می‌کشن رو بدن اون موجود و بعدش اون متلاشی می‌شه.

شاید نشه به گرافیک نبرداش گفت شاهکار. می تونست بهتر هم باشه؛ ولی خب ایراد خاصی هم نداره.

معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – نمونه‌ای از نبردهای نوراگامی!
هشدار: این بخش از متن حاوی اسپویل قسمت‌هایی از داستان می‌باشد؛ بنابراین اگر مجموعه را به طور کامل تماشا نکرده‌اید، از خواندن ادامۀ متن تا پایان هشدار اسپویل خودداری کنید.

بررسی

شخصیت‌های نوراگامی قبل از اینکه بخوان درک بشن یا باهاشون همذات‌پنداری بشه، فهمیده می‌شدن؛ یعنی نیاز به همذات پنداری نبود!

آیاکاشی‌ها (همون موجودات گنده‌ای که وجود داشتن و از احساسات منفی به وجود می‌اومدن؛ مثل نفرین‌‌ها تو جوجوتسو کایسن) رو یادتون هست؟ اوایلش همه سعی داشتن بکشنشون. چون آیاکاشی‌ها مردم رو گمراه می‌کردن. باعث می شدن اونا دزدی کنن، آدم بکشن، تنبلی کنن و یا هر کار اشتباه دیگه‌ای.

آیاکاشی‌ها اول توسط خود انسان‌ها به وجود می‌اومدن؛ ولی در نهایت انسان‌ها رو تسخیر می‌کردن. چنین چیزی این باور رو نشون می‌ده که احساسات رو می‌شه کنترل کرد؛ ولی همون اول. وقتی قوی‌تر بشه و ریشه بگیره، اونه که آدما رو کنترل می‌کنه!

ولی ابیسو نشون داد که حتی می‌شه افسار آیاکاشی‌ها رو به دست گرفت. درواقع گاهی اوقات از احساسات بد هم می‌شه استفادهٔ خوب کرد!

بیشامون رو من نماد پیامی می‌دونم که دنیای ابرقهرمانی هیچ‌وقت نتونست درست اون رو به شکل داستان در بیاره! این پیام که «قدرت مسئولیت میاره!»

هالیوود همیشه سعی می‌کرد که این پیام رو نشون بده؛ ولی نمی‌تونست و در نهایت به یک شکل مصنوعی درمی‌اومد (توجهتون رو به فیلم مرد عنکبوتی جلب می‌کنم! همون قسمتی که عموش مرد 😐 )

ولی بیشامون قوی‌ترین خدای جنگ بود. شینکی‌های زیادی داشت. همون شینکی‌ها باعث قدرت زیادی می‌شدن که بیشامون رو تبدیل به قوی‌ترین خدای جنگ کرده بودن. با این حال بدون کازوما، یعنی رهبرشون، بهم می‌ریختن. علاوه‌بر این، قدرتی که داشت اطرافیانش رو تو تنگنا قرار داد و مجبورشون کرد که تظاهر کنن. خودش رو هم مجبور کرد تا درد غیرقابل‌تحملی رو بپذیره؛ تا جایی که پناه به دارو آورد.

از همه مهم‌تر، یاتو سال‌ها پیش کلی آدم و شینکی کشته؛ ولی حالا تغییر کرده. دیگه به بی‌رحمی قبل نیست. خدمات انجام می‌ده و سعی می‌کنه کاری کنه که مردم فراموشش نکنن.

ولی آیا یاتو واقعاً تغییر کرده بود؟

با دیدن قسمت آخر، فهمیدیم که یاتو فقط تمام این مدت رو تظاهر می‌کرده. یه تظاهر که چندین قرن طول کشیده. اون‌ها نمی‌تونن از وجود خودشون فرار کنن و اون یک خدای جنگه! (البته یه تئوری می‌گه که اون فقط تصور می‌کنه که خدای جنگه و این‌طور نیست؛ ولی خب علی‌الحساب همین انیمه رو داریم!)

آخر سر هم تصمیم به عوض کردن گرفت. نه خودش و توانایی‌هاش؛ بلکه اهدافش!

راستش اون اوایل که نوراگامی رو دیدم و تموم کردم، حس کردم یک انیمۀ سرگرم‌کننده بود؛ اما صرفاً همین. با این حال سری زدم به تئوری‌هایی که توی اینترنت وجود داره و فهمیدم که خیلی از جزئیاتی که الکی رد کردم، می‌تونستن خیلی مهم باشه. یکی از معروف‌ترین تئوری‌ها می‌گه که یاتو خدای آیین شینتو، یعنی سوکویومی هستش که می تونین اینجا (اسپویلر مانگا!) راجع بهش بخونین.

با توجه به داستان پرجزئیات نوراگامی، در ادامهٔ مانگایی که انیمه نشد، شاید می‌تونست به چیزی در حد حمله به تایتان هم تبدیل بشه. فصل سه اتک رو یادتون هست؟ اون همه غافلگیری؟ ولی از دست استودیوی بونز!

پایان داستان

پایان فصل دو برخلاف فصل یک، پایانی داشت که کاملاً مناسب پایان یک فصل بود؛ ولی خب پایان کامل یک انیمه؟! آهای بونز! گرفتی ما رو؟!

این پایان، فقط پایانی ناقص برای قضایایی که قسمتای آخر به وجود اومده بود تلقی می‌شه. انقدر سوال بی‌جواب هست که شمارش از دست آدم درمیره. همه منتظر یک فصل جدید بودن.

اگه استودیوی بونز می خواست تمومش کنه، باید سر و تهش رو یه جوری هم می‌آورد؛ ولی این کار رو نکرد. احتمالاً قبل از ساختن فصل دو چنین قصدی نداشته. از بعدش هم خبر نداریم که قصدش رو داشته یا نه. فقط همین رو می‌دونیم که شش ساله که فصل جدید نیومده.

راستی، پایان انیمۀ نوراگامی با مانگاش فرق داره. با اینکه به مانگاش وفادار بود معمولاً 😐

پایان هشدار اسپویل: با خیال راحت می‎‌‎توانید به خواندن ادامۀ متن بپردازید!

آیا فصل سوم نوراگامی ساخته خواهد شد؟

پاسخ کوتاه: مشخص نیست!

تا به امروز هیچ اطلاعیۀ رسمی مبنی بر ادامه داشتن یا پایان نوراگامی منتشر نشده. استودیو تو سکوت کامل بوده! هم بونز و هم صاحب امتیازش، یعنی فانیمیشن.

یکی از دلایل تاخیر خوردن نوراگامی، عقب افتادن مانگا بود که باعث شد نتونن فیلمنامۀ فصل سه رو بنویسن و تا یک سال آینده بسازنش. البته الان اگه نوراگامی رو مثل قبل بخوان پیش ببرن، با چپترهایی که منتشر شده، می‌تونن دو سه فصل دیگه بسازن؛ ولی خب استودیو بونز از فصل دو هم سود چندانی نکرد که انگیزه‌ای برای ادامه دادن داشته باشه.

قضیه اینه که توی آلبوم موسیقی نوراگامی، توی بعضی از آهنگ‌ها از صدای اذان استفاده شده بود. اگه زبان اصلی ببینین، توی بعضی از قسمت‌های فصل دوم می‌تونین آهنگشو پیدا کنین. (توی دوبله با آهنگ‌های دیگهٔ آلبوم که صدای اذان توش استفاده نشده جایگزین شدن.)

این حرکت باعث اعتراضات زیادی شد. استودیو بونز هم عذرخواهی رسمی کرد و گفت ما معنی این آوا رو نمی‌دونستیم و ندونسته استفاده کردیم. با این اتفاق، استودیو بونز خسارت بزرگی رو متحمل شد و مجبور شدن که آلبوم‌ها رو از فروشگاه‌ها پس بگیرن و تصحیح کنن. و در نهایت هم از سود خود نوراگامی بالا زد و حتی از درآمد سایر آثار بونز هم استفاده شد!

الان شیش سال از انتشار آخرین قسمت فصل دوم گذشته. کم پیش میاد انیمه‌ای انقدر بین فصولش فاصله بیفته و دوباره از سر گرفته بشه. ما هم امیدواریم که فصل سه ساخته بشه؛ ولی خب احتمال کمی داره. مخصوصاً که هیچ اطلاعیهٔ رسمی منتشر نشده. معمولاً سکوت از طرف استودیوها، یعنی جواب منفی!

معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی - یک فکت جالب از شماره تلفن یاتو!
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – یک فکت جالب از شماره تلفن یاتو!

چند فکت از نوراگامی بدون اسپویل:

  • آداچی توکا که مانگاکای نوراگامیه، یک اسم نیست. اسم مستعار برای دو مانگاکای نوراگامیه که هر دو خانم هستن!
  • هیروشی کامیا، هم صداپیشۀ یاتو بوده و هم لیوای! یوکی کاجی هم صداپیشۀ یوکینه بوده و هم ارن! (شخصیت‌هاشون ذره‌ای بهم شباهت ندارن ?)
  • چشم‌های ارن و یاتو از زیباترین چشم‌های انیمه‌ای به شمار میان!
  • هیوری یعنی جوجه. بعد از پخش نوراگامی، ۷ درصد محبوبیت این اسم بیشتر شد! (اسم قشنگیه 🙂 )

فکتی از نوراگامی با اسپویل:

  • به‌نظر می‌رسه که متن اوپنینگ اول نوراگامی از زبان بیشامون گفته می‌شه و خلاصهٔ اتفاقاتیه که براش تو فصل دوم میفته؛ مثلاً همون اول گفته که «من یک تفنگ پر رو حمل می‌کنم.» همشون تو قرن بیست و یک از شمشیر استفاده می‌کردن. تنها کسی که از تفنگ استفاده می‌کرد، بیشامون بود. اینکه «قلب آشفتهٔ منو شکافتن» حتماً به همون قضیۀ یاتو و بیشامون ربط داره که خودتون می‌دونین و احساس افسردگی و نفرتی که با اون اتفاق گرفت. در آخر هم می‌گه «من گذشته رو شکافت» که احتمالاً اشاره به یاتو داشته باشه و کینه‌شتری که بالاخره رفع شد.

جمع‌بندی

نوراگامی می‌تونست یک شاهکار باشه؛ ولی تبدیل شد به یک استعداد از دست رفته.

شما نوراگامی رو دیدین؟ خوشحال می‌شیم نظرتون رو راجع به نوراگامی و این متن بشنویم! ?

معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی - همین یه اکشن فیگور رو پیدا کردم :|
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – همین یه اکشن فیگور رو پیدا کردم 😐
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی - اشکالی نداره به‌جاش بیاین چیبی نگاه کنین! ?
معرفی و نقد و بررسی انیمه نوراگامی – اشکالی نداره به‌جاش بیاین چیبی نگاه کنین! ?

دوست اسمارتینی!

  • نظرت دربارۀ انیمه نوراگامی چیه؟
  • نظرت دربارۀ معرفی، بررسی و مطالب انیمه‌ای اسمارتین چیه؟ اگه ایدهٔ جالبی توی ذهن داری به ما بگو تا اجراییش کنیم!
  • پیشنهاد یا انتقادی داری؟ حتماً برای ما توی نظرات بنویس؛ ما همشو می‌خونیم!
  • به نویسندگی علاقه داری و می‌خوای نوشتن برای کودک و نوجوان رو تجربه کنی؟ به بخش همکاری با ما برو و اطلاعاتت رو برای ما ارسال کن تا اگه همه‌چیز خوب پیش رفت، به تیم اسمارتین اضافه بشی!

بیشتر بخوانید:

لیست بهترین بازیکنان فیفا ۲۲ منتشر شد – سلطنت لیونل مسی پایان ندارد!سید متین فقهی
اسمارتین سه ساله شد! – اسمارتین رسانه کودک و نوجوان
میمز: میم های خنده دار انیمه اتک آن تایتان به زبان شیرین فارسی! – Attack on Titan – حباب
رسمی: بازی Marvel’s Spider-Man 2 با پخش تریلری معرفی شد – ونوم در راه است! – سید متین فقهی
حمایت از صلح بین دنیاها

خواستی می‌تونی یه سری به تلگرام و یوتیوبمون بزنی.