جوزپ بارتمئو و سایر اعضای مدیریت سابق باشگاه بارسلونا، در عین کسب جامهای بسیار، زیانهای هنگفتی نیز به این باشگاه وارد کردند. آنها با افزایش حقوق نجومی بازیکنان و خریدهای ناموفق و گرانی همچون گریزمان، کوتینیو و دمبله، خسارتهای مالی بسیاری را به تیم تحمیل کردند و در نهایت اخراج شدند. سپس خوان لاپورتا مدیریت باشگاه بارسلونا را بر عهده گرفت و تا حدودی اوضاع را سر و سامان داد. او همچنین به تازگی دست به فروش بخشهایی از سهام و حق پخش باشگاه زد تا پول خوبی را به بودجه بارسلونا تزریق کند. برای خواندن ادامۀ مطلب با ما در اسمارتین همراه باشید.
مروری بر عملکرد لاپورتا در دوران دوم ریاست بارسلونا
از نخستین اقدامات لاپورتا در دورۀ دوم ریاستش در بارسلونا، کاهش حقوق بازیکنان بود. او این فرایند را از کاپیتانهای باشگاه شروع کرد و رفتهرفته به سراغ سایر بازیکنان نیز رفت. بهطوری که هماکنون، حقوق پرداختی بارسلونا به بازیکنان خود، عددی معقول و مشابه با سایر باشگاههای بزرگ اروپایی است.
لاپورتا در بازار نقل و انتقالاتی نیز اشتباهات مدیریت قبلی را تکرار نکرد و به سراغ جذب بازیکنان آزاد و با قیمت مناسب رفت. گفتنی است که متئو آله مانی، مدیر ورزشی تیم لاپورتا، نقش مهمی را در پیشبرد نقل و انتقالات باشگاه ایفا کرد. او توانست بازیکنانی مانند اریک گارسیا، دپای، آگوئرو و اوبامیانگ را بدون پرداخت هیچ هزینهای جذب کند. همچنین آله مانی قرارداد ستارگان آیندهدار باشگاه مانند پدری، فاتی و آرائاخو را بهطور بلندمدت و با بند فسخ یک میلیارد یورویی تمدید کرد.

از اخراج نکردن کومان تا تمدید نکردن با مسی
اما هیچ مدیریتی کامل نیست! لاپورتا و تیمش از زمان هدایت بارسلونا، اشتباهات بسیاری را نیز مرتکب و موجب خشم هواداران شدند. آنها در اخراج کومان بسیار تعلل کردند. طبق عقیدۀ هواداران بارسلونا، او باید در اوایل فصل ۲۰۲۱/۲۲، مربی هلندی را از باشگاه اخراج و جانشین مناسبی را برای او به خدمت میگرفت؛ اما این اتفاق نیفتاد و کومان، امتیازات بسیاری را در لالیگا از دست داد و حتی بارسا را از منطقۀ کسب سهمیۀ اروپایی دور کرد. او در لیگ قهرمانان اروپا نیز شکستهای سنگینی را مقابل بایرن مونیخ و بنفیکا متحمل شد و کار صعود از گروه را بسیار سخت کرد. و این شد که لاپورتا سرانجام در نیمفصل کومان را اخراج و ژاوی را سرمربی جدید باشگاه قرار داد.
لاپورتا در فروش بازیکنان فرسودۀ تیم نیز بسیار ضعیف عمل کرد. او نتوانست شر بازیکنانی همچون بریتویت، امتیتی، لنگله، نتو، پیانیچ یا حتی برخی از کاپیتانهای باشگاه را بکند. البته شاید تیم مدیریتی قبلی نیز در این قضیه سهیم باشند. آنها با ارائۀ دستمزدهای نجومی به بازیکنان معمولی، باعث شدند که این بازیکنان بخواهند تا پایان قرارداد خود در بارسلونا بمانند و حسابی باشگاه را بدوشند!
با این همه حال، بزرگترین اشتباه لاپورتا تا به امروز، عدم تمدید قرارداد لیونل مسی با باشگاه بود. کاری که او بارها و بارها وعدهاش را داده بود و آن را شعار اصلی انتخاباتی خود مطرح میکرد.
تحلیلی بر دلایل خداحافظی لیونل مسی از بارسلونا – بمب نقل و انتقالاتی سال ۲۰۲۱ در دستان پاریسن ژرمن

ضررهای مالی ناشی از جدایی مسی از بارسلونا – فروش باشگاه یا همان آخرین راه نجات!
جدایی لیونل مسی از بارسلونا در خارج از زمین بازی نیز ضررهای بسیاری را به این تیم وارد کرد. رفتن فوق ستارهٔ آرژانتینی، موجب قطع همکاری بسیاری از اسپانسرها و برندها با بارسلونا، حضور کمرنگتر هواداران در نیوکمپ، از دست دادن پاداشهای لالیگایی و لیگ قهرمانانی و… شد. جالب است بدانید که باشگاه پاریسن ژرمن پس از جذب لیونل مسی، درآمد بسیاری را ناشی از فروش پیراهنهای او و اسپانسرها کسب کرد.
جدایی مسی و ناکامی تیم در رقابتها دست به دست هم دادند تا بارسلونا، درآمدزایی بسیار اندکی را در فصل ۲۰۲۱/۲۲ تجربه کند. با این حساب قوانین فیرپلی مالی و سقف حقوق لالیگا، با سختگیری بسیاری بیشتری شامل حال بارسلونا میشدند. حتی گفته میشد که لالیگا، قصد تحمیل قانون ۳ به ۱ را به بارسلونا داشت. در این حالت سران بارسا به ازای هر ۳ میلیون یورو دخل، تنها میتوانستند ۱ میلیون یورو را برای جذب بازیکن خرج کنند!
اما لاپورتا برای حل این مشکل، تصمیم به فعالسازی چندین اهرم اقتصادی گرفت. این اهرمها شامل واگذاری و فروش چندین سالهٔ بخشهایی از داراییهای باشگاه بودند.

درآمدزایی ۸۰۰ میلیون یورویی از دو اهرم اقتصادی – آیا بارسلونا به اوج بازمیگردد؟
بارسلونا برای فعالسازی اهرمهای اقتصادی، مجمعی با حضور بیش از ۶۰۰ نفر از اعضای خود تشکیل داد. در این مجمع، دو اهرم اقتصادی BLM و فروش حق پخش تلویزیونی به رایگیری گذاشته شدند و هر دو به موافقت اعضا رسیدند. اهرم BLM شامل فروش ۴۹ درصد از سهام عمومی باشگاه، با قابلیت بازخرید است که ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیون یورو درآمدزایی دارد. همچنین ۲۵ درصد از حق پخش تلویزیونی نیز به مدت چندین سال، به ارزش ۵۰۰ میلیون یورو به فروش رفت.
جمعبندی
باشگاه بارسلونا با فعالسازی این دو اهرم اقتصادی، حدود ۸۰۰ میلیون یورو درآمدزایی کرد. با این حساب مشکلات فیرپلی مالی و سقف حقوق بازیکنان، به زودی حل خواهد شد. البته ۶۰۰ میلیون یورو از این رقم صرف پرداخت بدهیها و مابقی آن، در بازار نقل و انتقالات خرج میشود. در همین راستا طبق گفتهٔ بسیاری از رسانههای معتبر، بارسلونا به زودی قرارداد کسیه و کریستنسن را رسمی خواهد کرد. لواندوفسکی، کونده، کولیبالی، آزپیلیکوئتا و برناردو سیلوا نیز سایر اهداف نقل و انتقالاتی باشگاه بارسلونا در این تابستان هستند. همچنین تمدید قرارداد گاوی در روزهای آینده انجام خواهد شد.
دوست اسمارتینی!
- نظرت دربارهٔ نحوۀ مدیریت بارسا توسط لاپورتا و تیمش چیه؟
- بهنظرت تامین بودجه بارسلونا از طریق اهرمهای اقتصادی ارزشش رو داشت؟ و آیا میتونه به وضعیت باشگاه کمک کنه؟
- نظرت دربارۀ مقالات فوتبالی اسمارتین چیه؟ اگه ایدهٔ جالبی توی ذهنت داری بگو تا اجراییش کنیم!
- پیشنهاد یا انتقادی داری؟ حتماً برای ما توی بخش نظرات بنویسش!
- به نویسندگی علاقه داری و میخوای نوشتن توی حوزهٔ سرگرمی رو تجربه کنی؟ به بخش همکاری با ما برو و اطلاعاتت رو برای ما ارسال کن تا اگه همهچیز خوب پیش رفت، به تیم اسمارتین اضافه بشی!
بیشتر بخوانید:
مانگا هایی که توسط خانم ها نوشته و مصورسازی شدهاند – از شیطان کش گرفته تا کیمیاگر تمام فلزی
دیالوگ برتر: بهترین دیالوگ های انیمیشن ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی – Cloudy with a Chance of Meatballs
اسمارتین ریپورتس: پوشش زنده نقل و انتقالات تابستانی اروپا ۲۰۲۲ به همراه گزارش تکمیلی
میمز: میم های خنده دار انیمه دفترچه مرگ به زبان شیرین فارسی! – Death Note
امیدوارم که بارسا دوباره به اوج برگرده ????