یکی از مهمترین معیارها در یک بازی، نقشۀ آن است. نقشهای که گیمر قرار است ساعتها در آن وقت بگذارند و به همین دلیل، باید برای او جذابیت کافی را داشته باشد. همۀ ما نیز بازیهایی مانند سری GTA یا Red Dead را میشناسیم که با نقشههای بینظیر خود، نامشان را در ذهن ما ثبت کردهاند؛ اما جدا از این مبحث، یکسری از همین بازیها هستند که نقشههای بسیار بزرگی دارند و اگر اندازۀ آنها را با زندگی واقعی مقایسه کنیم، شاخ درمیآوریم! حالا در این مطلب میخواهیم نگاهی به بزرگترین نقشه ها در دنیای بازی های ویدیویی داشته باشیم. با ما در اسمارتین همراه باشید.
نقشهها تاثیرگذاری بسیاری در ذهن گیمرها دارند. به همینخاطر است که هر کسی که بازی مانند GTA: San Andreas را تجربه کرده است، از این که «نقشۀ بازی را از آدرس خانهاشان بهتر بلد است!» حرف میزند. در همین راستا، شرکتهای بازیسازی مختلف، اللخصوص آنهایی که بازیهای جهانباز میسازند، مانور بسیاری بر روی نقشههای بازیهای خود میدهند. تا جایی که شاید نقشهای با کیلومترها مسافت طراحی و یا از روی دنیای واقعی، بازسازی میکنند.
حالا نظرتان در اینباره چیست که نگاهی به مسافت نقشه های دنیای بازی های ویدیویی و بزرگترین آنها بیاندازیم؟ اگر با من موافق هستید، پیشنهاد میکنم که ابتدا به تماشای ویدیوی زیر بپردازید:
تماشای ویدیو در یوتیوب MrRanker

۱۰- Read Dead Redemption 2 با مسافت ۷۵ کیلومتر بر متر مربع
بازی Read Dead Redemption 2 در سال ۲۰۱۸ و توسط راکستار به بازار عرضه شد. این بازی در سبک اکشن-ماجراجویی جهانباز قرار میگیرد و داستان آن، روایتگر زندگی آرتور مورگان در سال ۱۸۹۹ است. او که عضو یکی از گروههای تبهکاری غرب وحشی به نام وندرلیند است، در پی ماجراجوییهای جالبی قرار میگیرد و شما را هم در این راه، با خود همراه میکند.
رد دد ۲ به گرافیک چشمنواز و جزئیات بینظیرش شهرت دارد و یکی از خوشساختترین آثار راکستار به حساب میآید؛ برای مثال شخصیت شما در بازی، ریش در میآورد، خسته میشود، خلق و خویاش تغییر میکند و موارد دیگری از این قبیل که حتی شامل شخصیتهای فرعی یا حیوانات درون بازی نیز میشوند؛ اما جدا از اینها، رد دد ۲ یکی از بزرگترین نقشه های دنیای بازی های ویدیویی را هم دارد که مسافت آن، به ۷۵ کیلومتر بر متر مربع میرسد. جالب است بدانید که این نقشه نسبت به نقشۀ رد دد ۱، سه برابر بزرگتر شده است و شامل چندین قلمرو، شهر و جزیره در آمریکا میشود. همچنین هر بخش از نقشۀ این بازی، حال و هوای خاص خود مانند برفی، کوهستانی، جنگلی و… را دارد و شامل تغییر فصول در هرکدام از آنها هستیم.
اشاره به این نکته نیز خالی از لطف نیست که بازی رد دد ۲، جوایز زیادی را از جشنوارههای مختلف درو کرده است که از مهمترین آنها، میتوان به بهترین موسیقی متن و روایت داستانی اشاره کرد. همچنین این بازی تا به امروز، فروشی چند ده میلیونی را در بازار جهانی تجربه کرده است و قطعاً تا مدت بسیار زیادی، به حیات خود در دنیای بازیهای ویدیویی، ادامه خواهد داد.

۹- Grand Theft Auto V با مسافت ۸۱ کیلومتر بر متر مربع
مگر ممکن است که حرف از نقشههای دنیای بازیهای ویدیویی بزنیم و نامی از خدای بازیهای جهانباز، یعنی سری بازیهای GTA نبریم؟!
بازی GTA V در سال ۲۰۱۳ و توسط راکستار به بازار عرضه شد. این بازی در سبک اکشن-ماجراجویی جهانباز قرار میگیرد و داستان آن، مانند همیشه روایتگر زندگی گنگسترهایی است که در ایالت سن آندریاس، به انجام کارهای خلاف میپردازند و در این راه، با اتفاقات مختلفی مواجه میشوند. شما در جی تی ای وی، نقش سه شخصیت اصلی بازی با نامهای مایکل، فرانکلین و ترور را بر عهده دارید و در مراحل مختلف داستانی، از یکی به دیگری جابجا میشوید.
جی تی ای وی نیز مانند رد دد ۲ یا خیلی از آثار دیگر راکستار، بازی بسیار بینظیر و کاملی است و اگر بخواهیم خیلی خلاصه آن را توصیف کنیم، به تجربۀ زندگی واقعی در یک بازی میرسیم! نقشۀ این بازی، با مقدار مسافت ۸۱ کیلومتر بر متر مربع، از رد دد ۲ نیز بزرگتر است و این در حالی است که پنج سال قبل از آن عرضه شده است. علاوهبر این، هر بخش از این نقشه، طراحی بینظیری دارد و انگار که واقعاً در حال گشت و گذار در ایالتی به نام سن آندریاس هستید. حتی طراحان بازی، رازهای جالبی را در این نقشه جا داده و اشارات متعددی به افسانههای مختلف داشتهاند که هنوز هم طرفداران در حال کشف آنها هستند!
جی تی ای وی در چندین جشنواره به مقام بهترین بازی سال رسید و هنوز که هنوز است، یکی از شگفتانگیزترین محصولات سرگرمی در کل تاریخ به حساب میآید. جی تی ای وی همچنین در رتبۀ دوم پرفروشترین بازیهای تاریخ قرار دارد و تا به امروز، بیش از یکصد میلیون نسخه به فروش رسانده است.

۸- The Witcher 3: Wild Hunt با مسافت ۱۳۶ کیلومتر بر متر مربع
بازی The Witcher 3: Wild Hunt در سال ۲۰۱۵ و توسط سی دی پراجکت رد به بازار عرضه شد. این بازی در سبک اکشن-نقشآفرینی جهانباز قرار میگیرد و داستان آن، اقتباسی از سری رمانهای ویچر به نویسندگی آندژی ساپکوفسکی است. شما در نقش مردی به نام گرالت، باید به ماجراجویی در یک دنیای فانتزی که پر شده است از انواع و اقسام موجودات افسانهای بپردازید.
ویچر ۳ یکی از عناوین تحسینشدۀ جهانباز در دنیای بازیهای ویدیویی به حساب میآید و جهانی پویا و تخیلی دارد. نقشۀ این بازی، ۳۵ برابر(!) بزرگتر از نقشۀ ویچر ۲ است و مسافت آن با پیشی گرفتن از مشهورترین عناوین راکستار، به ۱۳۶ کیلومتر بر متر مربع میرسد. اگر بخواهید به کل نقاط این نقشۀ بزرگ که شامل چند ده شهر و جزیرۀ کوچک و بزرگ میشود سر بزنید، باید بیش از ۲۰۰ ساعت زمان صرف کنید! تازه در طول سفر خود، با انواع و اقسام موجودات عجیبالخلقه، ماموریتهای فرعی و محیطهای رنگارنگی مواجه میشوید که میتوانند این ۲۰۰ ساعت را، به مقدار قابلتوجهی افزایش دهند.
ویچر ۳ موفق به دریافت جایزۀ بهترین بازی سال و بهترین بازی نقشآفرینی سال شد و موفقیتهای بسیاری را برای استودیو بازیسازی سی دی پراجکت رد رقم زد. همچنین این بازی تا به امروز، فروشی چند ده میلیونی را تجربه کرده و هنوز که هنوز است، از محبوبیت بسیاری در میان گیمرها برخوردار است.

۷- World of Warcraft با مسافت ۲۰۷ کیلومتر بر متر مربع
بازی World of Warcraft در سال ۲۰۰۴ و توسط بلیزارد به بازار عرضه شد. این بازی در سبک نقشآفرینی چندنفرهٔ آنلاین قرار میگیرد و روایتگر داستان جنگهای قبیلهای افسانهای در میان دو گروه متحدین و هوردها است. نسخههای قبلی این بازی که عرضهٔ آنها از سال ۱۹۹۴ آغاز شد، سبک استراتژیک داشتند و در این نسخه، شامل تغییر سبک این سری بودیم.
دنیای وارکرفت با چند ده میلیون بازیکن فعال، به عنوان محبوبترین بازی نقشآفرینی چندنفرهٔ آنلاین در کتاب گینس شناخته شده و موفقیتهای بسیار زیادی را برای استودیو بازیسازی بلیزارد رقم زده است. بهطوری که با گذشت بیش از یک دهه از انتشار آن، هنوز هم از پشتیبانی بلیزارد بهرهمند و بستههای الحاقی مختلفی برای آن منتشر میشود.

این بازی نهتنها داستانی پیچیده و افسانهای را روایت میکند و شامل شخصیتهای فانتزی بسیاری مانند گابلین، الف، ترول و… میشود، نقشهٔ بسیار عظیمی هم دارد که مسافت آن، به ۲۰۷ کیلومتر بر متر مربع میرسد. این نقشه شامل ۷ منطقهٔ مختلف میشود که هرکدام از آنها، حال و هوای خاص خود را دارند و با جزئیات بینظیر خود، میلیونها بازیکن را سرگرم میکنند.
دنیای وارکرفت با اشاره به اینکه تنها بر روی کامپیوترهای شخصی در دسترس است، از نظر جشنوارههای زیادی به عنوان بهترین بازی این پلتفرم انتخاب شده است. همچنین این بازی به عنوان یکی از شگفتانگیزترین بازیهای نقشآفرینی نیز شناخته میشود و تا به امروز، فروشی چند ده میلیونی را تجربه کرده است.

۶- Assassin’s Creed Odyssey با مسافت ۲۵۶ کیلومتر بر متر مربع
بازی Assassin’s Creed Odyssey در سال ۲۰۱۸ و توسط یوبیسافت به بازار عرضه شد. این بازی در سبک اکشن-نقشآفرینی جهانباز قرار میگیرد و هشتمین نسخه از بازیهای اصلی سری اساسینز کرید به حساب میآید. داستان اساسینز کرید اودیسه، روایتگر وقایع جنگ پلوپونز یونان باستان در میان آتن و اسپارت و جنگ ترموپیل در میان ایران و اسپارت است. شما قابلیت انتخاب شخصیت خود را از میان مردی به نام الکسیوس و زنی به نام کاساندرا دارید و باید به عنوان یک مزدور، جبهۀ خود را در جنگ انتخاب کنید. این بازی از قابلیت کنترل دیالوگهای شخصیت و پایانهای چندگانه نیز برخوردار است و به همین دلیل، روند داستانی جذابی را به شما ارائه میکند.
اساسینز کرید اودیسه، محبوبیت خاصی هم در میان ایرانیان دارد؛ چراکه یوبیسافت در این بازی، اشاراتی به ایران، سلسلۀ هخامنشیان و اشخاص بزرگی مانند کوروش و خشایارشا نیز داشته است. این استودیو بازیسازی، شکل و شمایل رزم ایرانیان و پوشش آنها را بازسازی کرده است و جنگ آنها را در مقابل اسپارتها به تصویر میکشد.
دنیای این بازی، بسیار وسیع و متنوع است و در عین حال، حس و حال کهنگی چند صد سال قبل از وقوع میلاد مسیح را به تصویر میکشد. مسافت نقشۀ اساسینز کرید اودیسه، به ۲۵۶ کیلومتر بر متر مربع میرسد که پس از به پایان رساندن بخش داستانی، میتوانید به گشت و گذار در آن بپردازید. نکتۀ قابلتوجه در رابطه با نقشۀ این بازی، پر شدن بخش زیادی از آن با آب است! چراکه موقعیت مکانی یونان باستان به این شکل بوده است و در این بازی نیز، به همین شکل بازسازی شده است؛ اما خبر خوب این است که به کمک کشتی که در اختیار دارید، میتوانید به دریانوردی در دنیای آبی عظیم این بازی و تکمیل ماموریتهای خاص آن بپردازید.
اساسینز کرید اودیسه موفق به دریافت جایزۀ بهترین بازی اکشن-نقشآفرینی سال و بهترین کارگردانی هنری شد و تا به امروز، فروشی چند ده میلیونی را تجربه کرده است.

۵- Just Cause 4 با مسافت ۱۰۲۴ کیلومتر بر متر مربع
بازی Just Cause 4 در سال ۲۰۱۸ و توسط اسکوئر انیکس به بازار عرضه شد. این بازی در سبک اکشن-ماجراجویی جهانباز قرار میگیرد و چهارمین نسخه از بازیهای سری جاست کاز به حساب میآید. داستان این بازی، روایتگر زندگی مردی به نام ریکو رودریگز در شهر خیالی سولیز واقع در آمریکای جنوبی است. شما که در نقش ریکو قرار دارید، با گروهی به نام بلک هند وارد درگیری میشوید و ماجراجوییهایتان آغاز میشود.
سری بازیهای جاست کاز، از لحاظ داستانی حرف مهمی برای گفتن ندارند و فردی که نسخهای این سری را خریداری میکند، به دنبال تجربهٔ اکشنی مرگبار و آشوبکننده است. جاست کاز ۴ هم از این قائده مستثنا نیست و در عین داشتن داستانی سطحی، اکشنی فوقالعاده را در اختیار شما میگذارد که در کمتر بازی به آن برمیخورید. شما قابلیت استفاده از اسلحهها و وسایل نقلیه مختلف را دارید و میتوانید به کمک آنها، همهجا را به نابودی بکشید! دنیای این بازی نیز به شکلی طراحی شده است که انواع و اقسام محیطها را در اختیار شما قرار میدهد. بهطوری که نقشهٔ جاست کاز ۴، ۱۰۲۴ کیلومتر بر متر مربع مسافت دارد که برای یک بازی اکشن، میتواند فوقالعاده سرگرمکننده باشد.
متسفانه جاست کاز ۴ به دلیل مشکلاتی که در گرافیک فنی خود داشت و داستان بیپایه و اساسی که حتی نسبت به نسخههای قبلی نیز ضعیفتر بود، زیاد مورد پسند گیمرها و منتقدان قرار نگرفت و به بازی ناموفقی تبدیل شد.

۴- The Elder Scrolls II: Daggerfall با مسافت ۱۶۱ هزار کیلومتر بر متر مربع
بازی The Elder Scrolls II: Daggerfall در سال ۱۹۹۶ و توسط بتسدا به بازار عرضه شد. این بازی در سبک اکشن-نقشآفرینی جهانباز قرار میگیرد و دومین نسخه از بازیهای سری الدر اسکرولز به حساب میآید. شرکت بتسدا به کمک این سری بازی به شهرت امروزیاش رسید و هنوز در حال عرضهٔ نسخههای تازهای از آن است.
در الدر اسکرولز ۲ شما نقش یک گلادیاتور را دارید و باید به ماجراجویی در دنیای عظیمی بپردازید که از هیولاها و موجودات افسانهای پر شده است. مسافت نقشهٔ این بازی، به ۱۶۱ هزار کیلومتر بر متر مربع میرسد! این در حالی است که در سال ۱۹۹۶ و توسط یک شرکت نوپا ساخته شده است و هنوز از بسیاری از بازیهای تازه جلوتر است.
روند کلی الدر اسکرولز ۲، شباهت بسیاری به ماینکرفت امروزی دارد و ممکن است منبع الهامی برای آن بوده باشد. بازیکن شخصیت خود را به شکل اول شخص کنترل میکند و با جمع کردن منابع مختلف، به جنگ با موجودات مختلف میپردازد.
الدر اسکرولز ۲ موفقیتهای بسیاری را برای شرکت بتسدا رقم زد و نمرات بسیار خوبی را از منتقدان دریافت کرد. همچنین این بازی موفق به دریافت بهترین بازی نقشآفرینی سال شد.

۳- Microsoft Flight Simulator با مسافت ۵۱۰ میلیون کیلومتر بر متر مربع (یکسان با مسافت کرۀ زمین)
بازی Microsoft Flight Simulator در سال ۲۰۲۰ و توسط ایکسباکس گیم استودیو به بازار عرضه شد. این بازی در سبک شبیهساز پرواز قرار میگیرد و یازدهمین نسخه از بازیهای شبیهساز پرواز مایکروسافت به حساب میآید. این بازی بهخاطر گرافیک فوقالعاده و شبیهسازی بینظیر خود، مورد تحسین دنیای بازیهای ویدیویی قرار گرفت؛ اما لودینگهای طولانی و سختافزار قدرتمند موردنیاز این بازی، از معدود ایراداتی هستند که به آن وارد شد.
شما در شبیهساز پرواز مایکروسافت، قابلیت انتخاب انواع هواپیما، جت و مواردی از این قبیل را دارید و میتوانید به شخصیسازی آنها بپردازید. همچنین کنترل کردن هر کدام از وسایل نقلیۀ هوایی در این بازی، راه خاص خودش را دارد و باید آنها را یاد بگیرید.
دنیای شبیهساز پرواز مایکروسافت، با کرۀ زمینی که ما در آن زندگی میکنیم، برابری میکند! یعنی مسافت نقشۀ این بازی، ۵۱۰ میلیون کیلومتر بر متر مربع است که رقمی فوقالعاده برای یک بازی ویدیویی به حساب میآید. شما قابلیت این را دارید که در شبیهساز پرواز مایکروسافت، کل دنیا را بگردید؛ از ایران خودمان بگیر تا هر کشور، شهر، جزیره و… که فکرش را بکنید! آن هم با جزئیاتی که در زندگی واقعی نیز به همان شکل است.
شبیهساز پرواز مایکروسافت به عنوان بهترین شبیهساز پرواز در میان بازیهای ویدیویی شناخته میشود و تا به امروز، فروشی چند میلیونی را تجربه کرده است.

۲- Minecraft با مسافت ۴ میلیارد کیلومتر بر متر مربع (یکسان با مسافت نپتون)
و اما ماینکرفت! احتمالاً قبل از اینکه خواندن لیست را هم آغاز کنید، حدس میزدید که پرفروشترین بازی تاریخ، صاحب یکی از مقامهای ابتدایی آن خواهد بود.
بازی Minecraft در سال ۲۰۱۱ و توسط موجنگ استودیو به بازار عرضه شد. این بازی در سبک سندباکس جهانباز قرار میگیرد و یکی از بزرگترین میراثهای دنیای بازیهای ویدیویی به حساب میآید. ماهیت کلی ماینکرفت، به ساخت دنیایی که شما دوست دارید خلاصه میشود! در ماینکرفت هر کاری که بخواهید را میتوانید انجام دهید و وسایل لازم آن برای شما فراهم شده است؛ اما تمرکز اصلی بازی، بر روی بقا در دنیایی آخرالزمانی است که در آن، زامبیها و هیولاها به شما حمله میکنند.
ماینکرفت گرافیک بینظیر و واقعگرایانهای ندارد و شکل کلی آن، مکعبگونه است. با این حال، سبک آن به دل هر گیمری مینشیند و او را مجذوب خود کند. علاوهبر این، جالب است بدانید که نقشۀ ماینکرفت، ۴ میلیارد کیلومتر بر متر مربع مسافت دارد؛ یعنی مساوی با سیارۀ نپتون! خارقالعاده است نه؟!
ماینکرفت از نظر جامعۀ بازیهای ویدیویی، یکی از بهترین بازیهای ساختهشده در طول تاریخ حساب میآید و رقم فروش آن که به ۲۰۰ میلیون نسخه میرسد، اثباتگر این نظر است.

۱- No Man’s Sky با مسافت ۳۱ تریلیارد کیلومتر بر متر مربع
در اولین رتبۀ لیست بزرگترین نقشه ها در دنیای بازی های ویدیویی، به No Man’s Sky میرسیم. بازی که سر و صدای بسیاری به راه انداخت و در آخر نیز، تبدیل به یک بازی عجیب و غریب شد.
بازی No Man’s Sky در سال ۲۰۱۶ و توسط هلو گیمز به بازار عرضه شد. این بازی در سبک ماجراجویی جهانباز قرار میگیرد. شما در این بازی، نقش فضانوردی را ایفا میکنید که قصد دارد به مرکز کهکشان برسد. او در این راه به سیارههای مختلف سفر میکند، با انواع و اقسام موجودات فضایی درگیر میشود، به جمع کردن منابع مختلف میپردازد و… که هرکدام در نوع خود، سرگرمکننده هستند.
نو منز اسکای، دنیای دیوانهکنندهای هم دارد! تصور اینکه نقشۀ یک بازی ۳۱ تریلیارد کیلومتر بر متر مربع مسافت داشته باشد، واقعاً محشر است؛ آن هم نقشهای که پر است از انواع سیارهها با محیطهای متنوع و آدمهای فضایی که انسانها همیشه دوست داشتهاند با آنها ارتباط برقرار کنند. با این حال، به همان اندازه که نو منز اسکای دنیای شگفتانگیزی را در اختیار شما میگذارد، میتواند بسیار هم خستهکننده باشد؛ چراکه بافتهای بازی و گرافیک فنی آن، خیلی خوب طراحی نشده است و انتظارات را برآورده نمیکند. مبارزات بازی نیز بسیار ساده و منفعل هستند و اصلاً نمیتوانند بازیکن را سرگرم کنند.
با این همه حال، شاید نو منز اسکای بازی نامتعادل و سلیقهای باشد؛ اما هلو گیمز که استودیویی مستقل نیز به حساب میآید، با ساخت این بازی، دنیایی فوقالعاده را خلق و سبک تازهای را به دنیای بازیهای ویدیویی معرفی کرد که در آینده، میتواند نتایجی بسیار بهتری را به همراه داشته باشد.
جمعبندی
همانطور که دیدید، بازیهای ویدیویی نیز دنیاهای بزرگ و ارزشمند خود را دارند. دنیاهایی که میلیونها انسان، زمان ارزشمند خود را بر روی آنها گذاشتهاند تا ما بازیکنان، از گشت و گذار در آنها لذت ببریم. البته که این تنها وجه قابلتقدیر بازیها نیست و به دلایل بسیار متنوعی، میتوان آنها را بخش مهمی از فرهنگ و هنر انسانها دانست؛ اما در هر حال، باید قدردان این هنر و هنرمندانش باشیم که لحظات بسیار زیبایی را برای ما رقم زدند.
دوست اسمارتینی!
- نظرت دربارۀ دنیای بازیهای ویدیویی چیه؟
- با کدوم این نقشه توی بازیهای ویدیویی خاطره داری؟
- نظرت دربارۀ مطالب ویدیوگیم اسمارتین چیه؟ اگه ایدهٔ جالبی توی ذهن داری به ما بگو تا اجراییش کنیم!
- پیشنهاد یا انتقادی داری؟ حتما برای ما توی نظرات بنویس. ما همشو میخونیم!
- به نویسندگی علاقه داری و میخوای نوشتن رو تجربه کنی؟ به بخش ارسال مطلب برو و نوشته خوبت را برای ما ارسال کن. ما هم اون رو با اسم خودت منتشر میکنیم!
بیشتر بخوانید:
معرفی کتاب درخت دروغ – فانتزی فرانسیس هاردینگ برای نوجوانان – ماهی
تعریف و تمجید فیل اسپنسر از دوال سنس – احتمال ساخت دستهای جدید برای ایکس باکس – سید متین فقهی
مروری بر عملکرد تیم ملی اسپانیا در یورو ۲۰۲۰ – لوئیس انریکه فرشتۀ نجات لاروخا – سهیل کوهی اصفهانی
معرفی و نقد و بررسی فصل اول انیمه شیطان کش (demon slayer) + سینمایی مربوطه! – حباب